Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ.

Καλούμε τους συναδέλφους να δυναμώσουν την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες και στους μετανάστες που υποφέρουν. Να κάνουν δική τους υπόθεση τα προβλήματα των μεταναστών και των προσφύγων μαζί με τον αγώνα για τα προβλήματα  της χώρας μας, την πάλη για την προστασία των ανέργων και όσων υποφέρουν από τη φτώχεια και την ανέχεια, την πάλη για μια καλύτερη ζωή των εργατών στην Ελλάδα ανεξάρτητα από φυλή, χρώμα, θρησκεία.
Η κατάσταση στα περισσότερα Hot Spot και άλλα κέντρα συγκέντρωσης των μεταναστών είναι τραγική. Εκτός από το κύριο πρόβλημα που είναι ο εγκλωβισμός, έχουν να αντιμετωπίσουν και τις απαράδεκτες, συχνά άθλιες συνθήκες ζωής στους καταυλισμούς, που έχουν παραδοθεί από την κυβέρνηση στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ). Χωρίς απαραίτητες υποδομές, με τους περισσότερους να ζουν σε σκηνές για δεύτερο χειμώνα, με τεράστιες ελλείψεις σε φαγητό, με ανεπαρκείς συνθήκες υγιεινής, υγείας και περίθαλψης. Εκτεθειμένοι το καλοκαίρι στη ζέστη και το χειμώνα στο κρύο, χωρίς πρόσβαση στην εκπαίδευση για όλα τα παιδιά, προσπαθούν να επιβιώσουν ολόκληρες οικογένειες, γυναίκες και μικρά παιδιά.
Ιδιαίτερα στα νησιά του ανατολικού και βορείου Αιγαίου η κατάσταση στα λεγόμενα hotspots είναι τραγική, με τα περισσότερα από αυτά να φιλοξενούν διπλάσιο, ακόμη και τριπλάσιο αριθμό από τις δυνατότητες που έχουν.
Απαιτούμε εδώ και τώρα να εξασφαλιστούν ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες διαμονής σε όλους τους χώρους που σήμερα στεγάζονται πρόσφυγες και μετανάστες. Να δρομολογηθεί άμεσα η μεταφορά τους σε αξιοπρεπείς στεγασμένους χώρους, με προτεραιότητα σε εγκύους, στις οικογένειες με παιδιά και στα Άτομα Με Ειδικές Ανάγκες. Να εξασφαλιστεί επαρκής σίτιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Βασικοί υπεύθυνοι για την κατάσταση αυτή, ΕΕ και Κυβέρνηση, με τη συμφωνία και των άλλων αστικών κομμάτων, εγκλωβίζουν τους πρόσφυγες στην Ελλάδα. Με τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας  διπλοεγκλωβίζονται  πρόσφυγες στα νησιά του Αιγαίου, σε μια περίοδο μάλιστα που κλιμακώνεται η επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης απέναντι στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.
Δίνεται περιθώριο στη ρατσιστική ναζιστική Χρυσή Αυγή να στήνει προβοκάτσιες κατά των προσφύγων και του ντόπιου πληθυσμού, να χύνει το ρατσιστικό της δηλητήριο στους εργαζόμενους και το λαό. Να τους στρέφει ενάντια σε γυναίκες και παιδιά, που το μόνο που έκαναν ήταν να προσπαθήσουν να σωθούν από τη φρίκη του πολέμου.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση και στον κίνδυνο γενικευμένης πολεμικής σύρραξης στην περιοχή, στον κίνδυνο για νέες εκατόμβες νεκρών και καραβάνια προσφύγων, χρειάζεται Έλληνες, πρόσφυγες και μετανάστες εργάτες, ενωμένοι, να οργανώσουμε τον αγώνα και την πάλη μας.
Εκτός από τα άμεσα μέτρα ανθρώπινης διαβίωσης των προσφύγων απαιτούμε:
* Να ανατραπούν οι αποφάσεις που εγκλωβίζουν πρόσφυγες στην Ελλάδα
* Άμεση μετακίνησή τους από τα νησιά και απεγκλωβισμός από τη χώρα. Να διευκολυνθεί η ασφαλής μετακίνησή στις χώρες τελικού προορισμού τους.
* Να σταματήσει η λειτουργία και η επέκταση των «hot spot» των νησιών με οποιαδήποτε μορφή.
* Να αναγνωριστεί η προσφυγική ιδιότητα σε όλες τις εθνικότητες που προέρχονται από χώρες που έχουν δεχτεί ιμπεριαλιστική επίθεση
* Να διαμορφωθούν ανοικτές δομές υποδοχής, καταγραφής και προσωρινής φιλοξενίας με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.
* Να εξασφαλιστεί επαρκής, ποιοτική σίτιση, που θα καλύπτει τις διατροφικές τους ανάγκες μακροπρόθεσμα και θα ανταποκρίνεται στις ιδιαιτερότητες.
* Nα εξασφαλιστεί η ένταξη των παιδιών των προσφύγων στην εκπαίδευση με ευθύνη του κράτους και να παρθούν γι΄ αυτό όλα τα απαραίτητα μέτρα.
* Να αναλάβει την ευθύνη των υπηρεσιών Υγείας το κράτος, τα δημόσια νοσοκομεία της περιοχής και όχι οι ΜΚΟ. Να ενισχυθούν οι δημόσιες υποδομές με προσωπικό και χρηματοδότηση. Να εφαρμοστούν προγράμματα πρόληψης και αντιμετώπισης ασθενειών, εμβολιασμού κ.λ.π.
* Να σταματήσει η συμμετοχή της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και στους πολέμους που δημιουργούν τις στρατιές των απελπισμένων προσφύγων. Κανένας εργαζόμενος να μη χύσει το αίμα του
Καλούμε τους συναδέλφους να υποστηρίξουν τους πρόσφυγες και να πάρουν μέρος στην παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, την Παρασκευή 16 Δεκέμβρη και ώρα 6μ.μ.